Папата уволни словенски архиепископи заради изчезнали 800 млн. евро

Папата уволни словенски архиепископи заради изчезнали 800 млн. евро
A A+ A++ A

Папа Франциск уволни в сряда двамата най-високопоставени католически свещеници в Словения заради финансов скандал, в който са замесени. Според предварителни информации от бюджета на епархията на Марибор са се изпарили 800 млн. евро и тя на практика е банкрутирала, предаде БГНЕС.

Говорител на Ватикана заяви, че светият отец е приел оставките на архиепископите на Любляна и Марибор Антон Стрес и Марян Турнсек. В Словения има две епархии поради сравнително малобройното население на страната – малко над 2 млн. души. Според информацията от Светия престол и двамата словенски архиепископи са си подали оставките, тъй като „или поради влошено здравословно състояние, или поради други основателни причини не са в състояние да изпълняват задълженията си“.

Словенските медии цитират италианската агенция АНСА, според която епархията в Марибор на практика е доведена до банкрут. Това е станало в резултат на инвестиране на средствата от хазната й в рискови начинания. Предшественикът на Турнсек в Марибор – Франк Крамбергер, беше принуден да се оттегли през 2011 г., когато за първи път се появиха информации за финансовите машинации с парите на епархията.

#папа Франциск #Словения #уволнени #злоупотреби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници