Безработицата през юни леко се е понижила

Безработицата през юни леко се е понижила
Безработицата у нас е била 12,6% през шестия месец на годината. Снимка: www.ibd.bg
A A+ A++ A

Безработицата в България леко се е понижила през юни, вероятно заради активния летен сезон. Данните на Евростат сочат, че безработицата у нас е била 12,6% през шестия месец на годината, докато през май беше 12,7%, съобщи investor.bg.

По оценки на Агенцията по заетостта безработицата през юни се е понижила до 10,7%. Данните обаче са на базата на регистрираните в бюрата по труда безработни, докато европейската статистическа служба изчислява нивото на безработицата на базата на икономически активното население.

Наблюдава се понижение и на безработицата сред младежите до 25 години. През юни нивото й се изчислява на 25,5%, докато през май беше 26,2%. Средното за 27-те държави от ЕС ниво на младежката безработица е 23,2%, а като се включи и Хърватия, която се присъедини към съюза от 1 юли, младежката безработица леко нараства до 23,4%. Нивото й за еврозоната е 23,9%.

Безработицата в държавите от еврозоната е останала стабилна през юни на рекордно високо ниво от 12,1%, докато заради сезонната заетост в целия ЕС се наблюдава лек спад спрямо май от 11% до 10,9%. Като в осреднените стойности се включат и данните за Хърватия обаче, безработицата през юни на ниво ЕС е останала също без промяна (11%).

#Евростат #безработица #еврозоната #труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници