Samsung обвинени в манипулирането на тестове на Galaxy S4 с Exynos 5 Octa

Samsung обвинени в манипулирането на тестове на Galaxy S4 с Exynos 5 Octa
A A+ A++ A

Според разследване на сайта AnandTech има сериозни основания да се счита, че Samsung съвсем умишлено са манипулирали софтуера на Galaxy S4 с процесор Exynos 5 Octa, за да постигнат по-високи резултати на определени тестове, които се използват масово за сравняване на производителността на смартфони и таблети. Трикът на корейците е доста елементарен. Когато операционната система открие стартирането на определени програми, видеокартата на смартфона автоматично минава в режим на работа на по-висока тактова честота, което води и до по-високи резултати.

Засегнати са всички популярни програми за тест на производителността като GLBenchmark 2.5.1, Quadrant и AnTuTu. При откриването на такава програма видеокартата на смартфона автоматично минава на тактова честота от 532 Mhz, вместо стандартната от 480 Mhz. Измамата в случая е, че потребителите никога не получават по-високата честота при работа с каквото и да е приложение извън посочените тестове за производителност. Търсейки по-подробно, от сайта са открили в телефона приложението TwDVFSApp.apk, в чийто код се намират ред BenchmarkBooster и имената на приложенията, в които трябва да се осигури по-висока производителност.

Подобно е положението и при централния процесор, който автоматично минава на по-висока тактова честота при откриването на приложение за тестване на производителността. Любопитното е, че трикът с основния процесор засяга и двете версии телефона - с Exynos 5 Octa и с Qualcomm Snapdragon. И все пак има разлика между двата подхода - по-високата честота на процесора е достъпна за всички приложения, докато графичният ускорител преминава към 532MHz само в определени тестови приложения.

Samsung не посочва на каква честота трябва да работи графичният ускорител на телефона, така че компанията не може да бъде обвинена в лъжа, но тези приложения се ползват често за сравняване на хардуерните възможности на нови устройства, а много от потребителите базират решенията си за покупка именно на тези резултати.

http://www.anandtech.com/show/7187/looking-at-cpugpu-benchmark-optimizations-galaxy-s-4

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите