България и Иран подписаха меморандум за сътрудничество в спорта

България и Иран подписаха меморандум за сътрудничество в спорта
Министър Мариана Георгиева и нейният екип. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на спорта подписаха спортният министър Мариана Георгиева и министърът на спорта и младежта на Ислямска република Иран Мохаммад Аббаси.

Документът актуализира действащия меморандум от 2004 година и е със срок от четири години, но може автоматично да бъде подновен за още четири. Георгиева определи подписването на меморандума като един сериозен двустранен знак на добра воля и желание за продължаване и развиване на традициите в областта на физическото възпитание и спорта, предаде БГНЕС.

"Текстовете на меморандума ще бъдат мостове между двете държави, за да могат федерациите, клубовете и спортистите да си подадат ръка за обмен на усилия, воля, научна мисъл, спортни постижения, техника и методика в името на по-добрите спортни постижения между двете държави", каза министър Георгиева. Тя допълни, че са водени разговори за предстоящо разширяване на сътрудничеството между двете държави и в областта на младежката политика.

Министърът на спорта и младежта на Иран д-р Мохаммад Аббаси изрази благодарността си за желанието на България да развие сътрудничеството. Той подчерта, че добрите отношения между народите на двете държави съществуват от много години. "Ние имаме отговорността да засилим сътрудничеството в името на един мирен свят. Подписването на меморандума е пътна карта за държавниците на двете страни да развиват добрите отношения на всички нива", категоричен бе д-р Аббаси.

Двете страни се споразумяха да насърчат спортното сътрудничество, участието на елитни състезатели и отбори в съвместни спортни прояви и тренировъчни лагери, обмяната на научен и технически опит при организиране на съвместни семинари, фестивали и конференции. Предвиден е обмен на треньорски, експертни и медицински кадри, както и квалификация на специалисти в областта на физическото възпитание, спорта и спортната медицина.

#Мариана Георгиева #Иран #спорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници