МВФ отпусна още 1,72 милиарда евро на Гърция

МВФ отпусна още 1,72 милиарда евро на Гърция
Кристин Лагард разговаря с финансовия министър на Гърция Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс.
A A+ A++ A

Международният валутен фонд обяви късно снощи, че деблокира нов транш от помощта за Гърция в размер на 1.72 милиарда евро, предаде агенция Франс прес, цитирана от „Дневник“.

Това е петият транш за Атина и с него сумата, отпусната от МВФ на Гърция, възлиза на 8.24 милиарда евро. Средствата са част от спасителния план за Гърция, оповестен преди една година.

Според управляващия директор на МВФ Кристин Лагард Гърция трябва да продължи институционалните и структурните реформи в държавния сектор. Лагард препоръча на властите в Гърция да положат по-големи усилия, тъй като те са ключът, за да може страната да постигне желания траен икономически растеж.

Шефът на МВФ смята, че държавният дълг на Гърция се очаква да остане висок и през следващото десетилетие. Уверенията на европейските партньори, че ще обсъдят мерки и помощ, ако е нужна, за да бъде намален гръцкият дълг до значими нива под 110 на сто от БВП до 2022 г., което зависи от пълното прилагане на изискванията, съдържащи се в гръцката програма, са добри дошли, каза Кристин Лагард.

#Кристин Лагард #МВФ #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници