Израелците и палестинците подновиха мирните преговори

Израелците и палестинците подновиха мирните преговори
Американският дипломат и главните преговарящи от израелска и палестинска страна са придружени от свои помощници, сред които е и новият специален пратеник на САЩ за преговорите Мартин Айндик. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израелският министър на правосъдието Ципи Ливни седна до палестинския преговарящ Саеб Еракат на масата в залата на Държавния департамент след повече от 10 години на конфликти и многобройни провали за възстановяване на мирния процес в Близкия изток, предава „Фокус“.

Американският държавен секретар Джон Кери, който в понеделник успя да поднови директните преговори, призова двете страни за „разумен компромис”.

Той ще даде вечеря след края на дневния пост в свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

При посрещането на гостите си, които пристигнаха в добро настроение, Кери поздрави всички с „изключителния момент”.

Американският дипломат и главните преговарящи от израелска и палестинска страна са придружени от свои помощници, сред които е и новият специален пратеник на САЩ за преговорите Мартин Айндик.

Държавният департамент заяви, че преговорите може да продължат „поне 9 месеца”.

Американскията президент Барак Обама приветства „обещаващия” момент, но предупреди двете страни, че ще трябва да направят „трудни избори”.

„Това е обещаваща стъпка в правилната посока, но предстои тежка работа и взимането на трудни решения”, заяви Обама.

„Надявам се, че както израелците, така и палестинците ще пристъпят към тези преговори с искреност, постоянна фокусираност и решимост”, отбеляза той.

„САЩ са готови да им окажат помощ в хода на тези преговори, като целта е създаването на две държави, съществуващи една до друга в мир”, подчерта президентът на САЩ.

От своя страна, израелският преговарящ Ципи Ливни заяви, че мирните преговори с палестинците ще бъдат „много сложни”. В същото време тя подчерта, че провеждането им е необходимо заради растящото напрежение в Близкия изток.

„Ще бъде много сложно и проблематично”, заяви израелският министър на правосъдието.

#Израел #Палестина #САЩ #Джон Кери #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници