Почина Найден Андреев

Почина Найден Андреев
20 години от творческия живот на Найден - от 1972 г. до 1992 г. - преминават в БНТ като отговорен и заместник главен-редактор на редакция „Забавна музика“. Снимка: "24 часа"
A A+ A++ A

Известният български композитор Найден Андреев почина на 68-годишна възраст, съобщава БГНЕС.

Семейството му сподели, че е получил инфаркт.

20 години от творческия живот на Найден - от 1972 г. до 1992 г. - преминават в БНТ като отговорен и заместник главен-редактор на редакция „Забавна музика“.

През 1996 г. - 1997 г. година е бил изпълнителен директор на телевизията.

Андреев бе и музикален директор на Вариететно-сатиричния театър в Габрово.

След 1997 г. е композитор на свободна практика, става член на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 г.

През 70-те и 80-те години се утвърждава сред водещите автори на забавна музика в България и създава шлагери, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова и други популярни певци.

Композира музика за филми, телевизионни спектакли и мюзикъли.

Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина - „Златният Орфей“, Голямата награда за цялостно творчество (1995 г.), Братислава, Палма де Майорка.

Песента „Устрем“, изпълнена от Маргарита Хранова, е отличена с първа награда в Сопот, Полша и втора награда на „Шлагерфестивал“ в Дрезден, Германия през 1978 г.

„Наистина много, много голяма загуба за България, защото той беше изключителен композитор. Той беше преди всичко приятел и невероятно талантлив композитор, аранжор невероятен. Наистина България изгуби един голям композитор и човек“, сподели пред БНР изпълнителката на песента „Устрем“, Маргарита Хранова.

Поклон пред паметта му.

#Найден Андреев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници