Никола Груевски предложи обща правителствена среща

Никола Груевски предложи обща правителствена среща
„Като съседни и приятелски страни и народи, ние искаме и сме готови на сътрудничество във всички сфери на общ интерес, за да направим по-добри условията за гражданите на двете страни“, отбеляза Никола Груевски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Македонският премиер Никола Груевски предложи на българския министър-председател Пламен Орешарски да се проведе съвместно правителствено заседание между властите на двете страни, съобщава „Фокус“.

Бих искал да изтъкна, че двете страни и народи имат традиционни приятелски отношения и партньорство“, отбеляза Груевски в изявление след срещата с Орешарски.

„В този контекст, с нашите български колеги разменихме мисли и становища за подобряване на двустранното сътрудничество в политически и икономически план, както и сътрудничеството в другите сфери от заявен интерес“, сподели още македонският премиер.

Разменени бяха мисли и опит в частта за европейските и евроатлантическите интеграции. Разговаряхме по потенциала за сътрудничеството в този план. Изтъкнахме значението на по-нататъшното засилване на регионалното сътрудничество и се съгласихме, че участието в регионалните организации и инициативи може да има допълнителен принос в постигането на общите цели и интереси“, посочи Груевски.

Има възможности за по-големи ангажименти в полето на икономиката, нарастване на икономическото сътрудничество и търговския обмен, както и увеличаване на инвестициите.

Като съседни и приятелски страни и народи, ние искаме и сме готови на сътрудничество във всички сфери на общ интерес, за да направим по-добри условията за гражданите на двете страни“, отбеляза Никола Груевски.

В интерес на Македония и България е установяването на по-координирано сътрудничество и по-голяма интензивност в приоритетите за реализация на крупните проекти, които са част от Коридор номер 8, както и за реализация на проектите в областта на железопътната, енергийната и пътната инфраструктура. Като особено значително изтъкнахме, че от интерес е напредъкът в сферата на земеделието, както и в другите области, за които днес разговаряхме“, коментира Груевски.

Ние се надяваме, че подобни срещи и директната комуникация на високо ниво ще продължат да бъдат част от сътрудничеството между Република Македония и Република България. Същевременно аз повторих нашето предложение за провеждане на съвместно правителствено заседание в момент, в който е удобно на българското правителство, с цел по-нататъшно задълбочаване на нашите отношения, набелязване на нови идеи и проекти“, каза македонският министър-председател.

Надявам се, че съвместният диалог ще бъде константен, ще набележим напредък и конструктивен тон в отношенията, което ще представлява силен импулс за взаимното доверие, уважение, общо европейско и евроантлантическо бъдеще на нашите две съседни страни, от което полза имат гражданите на нашите две страни и региона“, заяви Никола Груевски.

#България #Македония #Пламен Орешарски #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници