Жълт код за опасно високи температури в пет области на страната

Жълт код за опасно високи температури в пет области на страната
A A+ A++ A

Жълт код за опасно високи температури е в сила за пет области на Северна и Югозападна България в първия ден от астрономическите горещници, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението важи за Видин, Монтана, Враца, Плевен и Благоевград, където максималните температури ще бъдат около 36-38°С, предаде bTV.

В останалата част на страната обявеният код е зелен. През деня времето над страната ще е слънчево, след обяд и горещо. Дневните температури ще се повишат с още 1-2 градуса и максималните ще бъдат между 33° и 38°, в София около 32°.

По Черноморието ще бъде слънчево и с температури до около 30°, ще духа бриз. Температурата на морската вода е около 25°, а вълнението - 1 бал. В планините времето ще е подходящо за туризъм. Ще бъде предимно слънчево, само по най-високите и открити части ще духа до умерен северен вятър.

На 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници, а според народните вярвания те са на 15, 16 и 17 юли, като разликата се обяснява с преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Горещниците в народния календар са известни с имената Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, Люта, Чурута и Опалена Мария. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя.

През горещниците човек трябва да се пази от парещите лъчи на слънцето и да се моли за неговото милосърдие към хората.

През тези дни не трябва да се ходи на нива и да се жъне, вършее, коси и копае. Не се меси и пече хляб - за опазване на труда от огнени стихии и градушки. Според поверието не бива да се пали огън и да се изнася вън от жилището.

Горещниците се почитат най-много от ковачи, хлебари, калайджии, които работят с огън. През трите поредни дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март следващата година.

#температура #жега

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници