САЩ уверяват Русия, че Сноудън няма да бъде осъден на смърт

САЩ уверяват Русия, че Сноудън няма да бъде осъден на смърт
Холдър обясни, че Сноудън е поискал убежище в Русия заради опасения, че в САЩ ще бъде изтезаван и го очаква смъртна присъда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ „няма да искат смъртна присъда срещу Едуард Сноудън“, бившият служител на Агенцията за национална сигурност, който е блокиран на московското летище „Шереметиево“, заяви американският министър на правосъдието Ерик Холдър в писмо.

„Обвиненията, които са му повдигнати, не предвиждат такава възможност и САЩ няма да искат смъртна присъда, дори ако на Сноудън бъдат повдигнати нови обвинения, предвиждащи смъртна присъда“, посочва Холдър в писмото, изпратено във вторник на неговия руски колега Александър Коновалов.

Коновалов сподели, че е получил писмо, в което се уточняват „някои аспекти на американската позиция за статута на Едуард Сноудън“.

Холдър обясни, че Сноудън е поискал убежище в Русия заради опасения, че в САЩ ще бъде изтезаван и го очаква смъртна присъда.

Според правосъдния министър, тези опасения са неоснователни.

Правителството все пак заявява, че е готово да даде „уверения“ на Москва, ако Сноудън се върне на американска територия.

„Сноудън няма да бъде изтезаван. В САЩ изтезанията са противозаконни“, заяви Ерик Холдър.

#Едуард Сноудън #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници