Египетски съд поиска арест за бившия президент Мурси

Египетски съд поиска арест за бившия президент Мурси
A A+ A++ A

Египетски съд постанови да бъде задържан сваленият президент Мохамед Мурси, за да бъде разпитан за сътрудничеството му с палестинската въоръжена групировка „Хамас“, предаде агенция МЕНА.

Морси ще бъде разпитан дали си е сътрудничил с „Хамас“ при нападенията срещу полицейски участъци и затвори в началото на 2011, при които ислямисти и други политически затворници избягаха. Тези инциденти съвпаднаха по време с революцията, която доведе до свалянето на дългогодишния диктатор Хосни Мубарак.

Предполагаемите престъпления се разследват от съда в Кайро, който е натоварен със задачата да установи как затворниците са успели да избягат в края на януари 2011, след като ислямистите, свързани с Мурси, са потърсили помощта на управляващата в Газа групировка „Хамас“.

Говорителят на движението на Мурси „Братя мюсюлмани“ Гехад ел-Хадад осъди заповедта за задържане, заявявайки, че с тези действия режимът на Мубарак сигнализира - „отново сме на власт“.

На 23 юли съдът реши, че екстремистите от „Хамас“ са улеснили бягството на затворниците по време на продължилите 18 дни размирици, които доведоха до свалянето на Мубарак от власт.

Самият Мурси заяви по-рано в телевизионно интервю, че египетският народ е помогнал на затворниците да избягат.

#Мохамед Мурси #арест #съд #Кайро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници