Забраняват подаръците на общинарите

Забраняват подаръците на общинарите
Районните кметове в София същи вече няма да могат да получават подаръци като длъжностни лица. Снимка: „Труд“
A A+ A++ A

Проект за промяна на етичния кодекс на Столичния общински съвет и администрацията предвижда общинските служители  да не искат и да не приемат подаръци, услуги, пари и облаги, които могат да повлияят на работата им и на техни решения, съобщава в. „Труд“.

Документът вече е внесен за обсъждане в градския парламент. Текстовете не са окончателни и ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Според промените служителите няма да могат да получават подаръци или облаги, които могат да бъдат възприети като награда за работа, която е част от служебните им задължения.

Досега в кодекса, който бе приет през 2004 г., режимът с подаръците бе по-либерален. Служителите можеха да получават подаръци, но трябваше да ги декларират пред етичната комисия към съвета, ако са на единична и обща стойност над 200 лв.

Новост в кодекса е и че служителите могат да не изпълнят разпореждане на началник, ако то засяга техните права, на съпрузи, роднини по съребрена линия до 4 степен и по сватовство до 2 степен. За това служителят трябва да информира веднага.

#Столичния общински съвет #подаръци #служители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай