Новият PRезидент?

Новият PRезидент?
A A+ A++ A

Как се нарича човек, който те залива с банални излияния секунди преди Нова година? Старият президент на България.

Как се нарича човек, който те залива с банални обещания секунди преди да положи клетва в парламента? Новият президент на България.

В четвъртък новият президент на България Росен Плевнелиев положи клетва в Народното събрание и направи запомнящ се, исторически залог. Въпреки че не говореше точно като папата, той обеща истинско чудо – ниското качество на живот в България да остане в миналото. През 2020 г.

Надеждите бяха големи, а настроението – еуфорично, когато вечно усмихнатият Плевнелиев реши да обърне гръб на доходоносната си кариера като предприемач, за да се присъедини към правителството, да стегне рушащата се инфраструктура на страната и да докаже, че и тук има хора, които вършат някаква работа, преди да бъдат избрани на висок държавен пост.

Като един от най-успешните бизнесмени и министри в България, който знае как да превърне стреса в успех, Плевнелиев всяваше респект, когато ставаше въпрос за строителен бизнес и магистрали.

Но сега?

Това е най-публичният пост, който Плевнелиев е заемал в живота си, но не е ясно дали ще прилага собствените си таланти, или ще стане говорител на някой друг. Ясно е обаче, че в четвъртък той говори повече като премиер, а не като президент. Ясно е, че е бил убеждаван да се кандидатира за президент. Покана, която той очевидно е приел с неохота.

С триумфа си на президентските избори през октомври министър-председателят Бойко Борисов и партия ГЕРБ затегнаха хватката си върху властта, а това може да бъде доста опасно нещо. Президентският пост в България до голяма степен е церемониален, но има някои много сериозни правомощия, факт, който често се пренебрегва. Президентът има право на вето, радва се на уважението на хората и може да служи като коректив – както лично, така и чрез консултативни съвети.

Все пак не мога да не спомена и ​​плюсовете, които произтичат от церемонията в четвъртък (освен че казахме сбогом на бившия комунистически, социалистически президент Георги Първанов, известен още като агент Гоце).

Интелигентен, благ и с добри маниери, Плевнелиев има вид на правилния човек за работа, свързана с по-малко публичност (това например никак не би било по вкуса на човека зад него Бойко Борисов). Той е сред малкото политици, които са в състояние да докажат как са спечелили богатството си и се радват на завиден процент одобрение в социологическите проучвания.

Смяната на Дондуков 2 е и добър повод за страната да направи преоценка на поведението на президентската институция и стигмата на бивша комунистическа страна, която винаги играе втора цигулка.

За всеки президент на България е много трудно да бъде непопулярен заради липсата на риск от грандиозен провал. Но Плевнелиев по-добре да не забравя съдбата на един друг български политик, който беше обещал да донесе икономически чудеса на България за 800 дни.

В началото хората вярваха, че той е решение. После започнаха да гледат на него като на част от проблема. Разликата между очакванията и реалността го направи трагична фигура. Поне в очите на онези, които му бяха повярвали.

Сега задачата на новия президент е да се настани удобно в кабинета си, да свика екип, да делегира отговорности, да започне да попълва календара си и да покаже, че може да се държи и като дипломат.

Ако Росен Плевнелиев докаже, че може да е вдъхновяващ лидер, хората ще се почувстват по-сигурни. И дори ще забравят, че някога и той им е обещал икономическо чудо.

#Росен Плевнелиев #Бойко Борисов #президент #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници