ЕК опростява получаването на помощ при бедствия

ЕК опростява получаването на помощ при бедствия
A A+ A++ A

Оказването на помощ при бедствия чрез фонд „Солидарност“ на ЕС ще става по-бързо и по-лесно. Европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хаан днес представи предложение за реформа на фонд „Солидарност“ на ЕС. С приетите днес от Европейската комисия планове ще се подобри готовността на фонда за реагиране. Достъпът до него ще бъде опростен, а критериите за това кой може да го ползва — по-ясни, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

От създаването си през 2002 г. фонд „Солидарност“ е помогнал за преодоляването на щетите от 52 бедствия в цяла Европа, включително земетресения, горски пожари, суша, бури и наводнения. Двадесет и три държави са получили повече от 3,2 млрд. евро. Ако днешните предложения бъдат одобрени от Европейския парламент и държавите – членки на ЕС, сполетените от бедствие държави и региони могат да очакват значителни подобрения в начина, по който работи фонд „Солидарност“.

Комисарят Хаан отбеляза: „Трябва да бъдем по-гъвкави в оказването на помощ на държавите при отстраняване на щетите и за цялостно възстановяване след бедствия. Предложението на Европейската комисия е ясен знак за солидарност при оказването на помощ на европейските региони или държави в момент на най-голяма нужда. Промените, за които се споразумяхме, ще направят достъпа до фонд „Солидарност“ по-бърз, по-лесен и по-опростен. Те също така ще насърчат държавите да увеличат на първо място усилията си за предотвратяване и справяне с бедствия. Бих искал да приканя Европейския парламент и държавите членки да одобрят тези планове и да не губят време, за да може фонд „Солидарност“ да заработи по-ефикасно и по-ефективно“.

Новото законодателно предложение опростява действащите правила, така че помощта да се изплаща по-бързо, отколкото в момента. За първи път се предвижда възможността за авансови плащания. По-ясно се определя кой и в какви случаи може да ползва помощта, особено що се отнася за регионални бедствия. Реформата също така насърчава държавите членки да поставят усилията за предотвратяване на бедствия и стратегиите за управление на риска на по-преден план в дневния ред. Принципите на фонда остават без промяна, както и неговото финансиране — извън рамките на редовния бюджет на ЕС.

#ЕК #помощ #бедствия #правила #опростяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници