Вигенин: Приоритет за външната ни политика е регионалното сътрудничество

Вигенин:  Приоритет за външната ни политика е регионалното сътрудничество
Външният министър Вигенин очерта външнополитическите приоритети на правителството по време на посланическата конференция в МВнР. Снимка: www.focus-news.net
A A+ A++ A

Сред приоритетите на правителството в сферата на външната политика министърът на външните работи Кристиян Вигенин открои регионалното сътрудничество и провеждането на активна политика в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

„Стратегическа цел на правителството е да провежда активна и разумна външна политика, основана на българските национални интереси и европейски и евроатлантически ценности, която да осигурява максимално благоприятна външна среда за развитието и просперитета на българската държава и нация“, заяви министърът при откриването на посланическата конференция в МВнР.

Според министъра „нашите външнополитически действия трябва да са насочени към отстояване и реализация на политическите, икономически и културни интереси на страната зад граница и към защита правата на българските граждани, общности и юридически лица в чужбина“. Годишната конференция на министъра на външните работи с посланиците на Република България е на тема „Програмни приоритети на правителството и задачи на Дипломатическата служба“.

Форумът беше открит от министър Вигенин. В срещата участват вицепремиерите Даниела Бобева и Зинаида Златанова, както и председателят на Народното събрание Михаил Миков. Външният министър постави акцент върху използването на ресурса на дипломатическата служба за ефективно позициониране на България в глобалния икономически обмен, което изисква тясно сътрудничество между различните държавни институции и най-вече между Министерството на икономиката и енергетиката и МВнР.

#Кристиян Вигенин #Михаил Миков #Даниела Бобева #Зинаида Златанова #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници