ЕК: Следим със загриженост събитията в България

ЕК: Следим със загриженост събитията в България
Снимка: bpr.berkeley.edu
A A+ A++ A

Европейската комисия следи със загриженост събитията в България,  заяви говорителят на ЕК Оливие Байи по време на обедния брифинг на институцията, предаде БГНЕС.

„Европейската комисия проследи протестите, които във вторник вечерта прераснаха в сблъсъци“, коментира говорителят.

Оливие Байи подчерта, че въпреки загрижеността на ЕК това е вътрешен въпрос, свързан с правото на българите да протестират.

„Случилото се е въпрос, свързан както с опазването на обществения ред, така и с уважаването на изконното право на всеки да протестира. Европейската комисия вече призова двете страни да покажат взаимно уважение и ние няма да правим допълнителни коментари“, каза още Байи.

Байи е запознат с изказването на заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг по отношение на протестите в България, но подчерта, че еврокомисар Рединг говори основно за правото на свободно изразяване на мнение и протест в една демократична страна.

„Мисля че тя много ясно каза защо точно симпатизира на протестиращите“, заяви Байи.

Запитан дали събитията в България ще доведат до извънреден доклад на Европейската комисия, Оливие Баи подчерта, че има много ясен график за това кога комисията ще излезе със следващия си доклад за България по Механизма за сътрудничество и оценка.

#Европейската комисия #България #Оливие Байи #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници