Извадиха сребро за 26 млн. долара от кораб, потопен през Втората световна война

Извадиха сребро за 26 млн. долара от кораб, потопен през Втората световна война
Общо 35 млн. долара ще донесе среброто, открито на борда на потопен през последната световна война кораб. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Последната партида сребърни слитъци на стойност 26 млн. долара беше извадена на повърхността от водолазите на компанията „Одисей марин“ от кораб, потопен от нацистите по време на Втората световна война. Общата стойност на откритото „съкровище“ се оценява от специалистите на 35 милиона долара.

Потопеният кораб Gairsoppa е от британския търговски флот и се намира край ирландските брегове. Той е бил поразен с торпедо, изстреляно от германска подводница. Издирването му е започнало през 2010 г. от американската компания „Одисей марин“, специализирана в търсенето на морски съкровища. Изпълнителният директор на компанията Грег Стем обяви, че процесът на изваждането на товара е бил изключително труден.

Част от среброто се съхранявало в малко отделение, достъпът до което е бил много сложен. Среброто ще бъде отнесено във Великобритания, където ще бъде анализирано допълнително. Експертите не изключват, че част от товара не е бил застрахован по британската програма за застраховане на военните рискове.

Компанията „Одисей марин“ ще получи 80% от цената на ценния товар, а останалото ще отиде в британската хазна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници