Лаков: Министрите яли по 2 кг ядки при полет на „Авиоотряд 28“, Аталай: Чесън ли да ядат?

Лаков: Министрите яли по 2 кг ядки при полет на „Авиоотряд 28“, Аталай: Чесън ли да ядат?
Командирът на ВВС каза, че при тях единственото, което се осигурява на борда, е вода.
A A+ A++ A

Килограми ядки са поръчвани за полети на бившите управляващи, заяви председателят на Временната анкетна комисия за „Авиоотряд 28“ и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната за периода август 2009 - март 2013 г. Венцислав Лаков на заседание на комисията.

„По-важно е колко пари на данъкоплатеца са били унищожени за екскурзионните полети на агент 007, пардон 004“, коментира Лаков, цитиран от агенция „Фокус“.

Той заяви, че в комисията има данни за кетеринга, който е поръчван за полети на „Авиоотряд 28“. На 26 март 2011 г. за полет на самолет „Фалкон“ по маршрут София – Варна – Бургас - София е поръчан кетъринг за 311,42 лв.

„На борда освен Бойко Борисов са летели и министрите тогава Симеон Дянков и Нона Караджова, както и петима охранители. За този полет от 2 часа са „изхрупали“ 1250 грама ядки - предимно бадем и лешник“, каза Лаков.

„При полет на 7 март 2011 г. по маршрут София - Сараево с министъра на външните работи тогава Николай Младенов е поръчан кетеринг за 355,33 лв. В Сараево се налага допълнително зареждане с ядки за 340,82 лв. Ядките са 2 кг. Полетът трае 2.20 часа, а за гориво са похарчени 7167,72 лв.“, заяви Лаков.

Според него буди съмнение такава производителност и такава консумация.

„При друг полет пак с Николай Младенов на борда на 9 ноември 2011 от София – Дамаск – Сана кетърингът е бил за 579 лв. Самият полет струва 25 231 лв. Тук освен ядки има и 20 шишета от 50 г уиски, водка, джин, Бейлис“, каза още Лаков.

Командирът на ВВС каза, че при тях единственото, което се осигурява на борда, е вода.

„Малко прекалихме с ядките, чесън ли да ядат, шкембе чорба ли да ядат“, коментира Рамадан Аталай от ДПС.

„Г-н Аталай, може би попрекалихме, но не ние, а тези, които са били на борда, защото скоростта, с която унищожават ядките, сравнена с полета, е по килограм на час. Един вид летяща фуражомелка. Тези количества са смущаващи. Може следващия път да си направим експеримент дали ще се справим с два килограма бадеми и лешници“, отговори Венцислав Лаков.

„Този, който ползва услугите на „Авиоотряд 28“, е длъжен да заплати стойността на полета. „Авиоотряд 28“ представя разходите, които са извършени, и съответното министерство възстановява парите. Оттам са и справките за кетеринга на борда. В разходите за полета се включват гориво, летищни такси, кетеринг, командировки, навигация, домуване на самолета при дълги престои. Ядките са за сметка на данъкоплатеца“, каза Лаков.

Съществуват данни и всяко министерство получава документ за направените разходи, каза той.

#„Авиоотряд 28” #Министерството на отбраната #Венцислав Лаков #Лаков #Бойко Борисов #Рамадан Аталай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници