ВАС обясни мотивите си за решението за БФС

ВАС обясни мотивите си за решението за БФС
A A+ A++ A

Върховният административен съд посочи мотивите, които стоят зад решението му да обяви за нищожен Правилника за статута и трансферите на футболистите в системата Българския футболен съюз за сезон 2012/2013.

„Приложението на необнародван подзаконов нормативен административен акт създава нежелана от правния ред и опасна привидност, че той има правно действие и валидно регулира съответните обществени отношения", е констатирано в мотивите на тричленния състав на ВАС, произнесъл се по делото, съобщи Gong.

„С решението от днес се обявява нищожност на Правилник за статута и трансфера на футболистите за сезон 2012-2013 г. приет от ИК на БФС на 21.05.2012 г."

„Съдът констатира, че необнародването в "Държавен вестник" на оспорения нормативен акт е порок по смисъла на чл. 146, т. 3 АПК и така са нарушени съществено административно производствени правила по издаването му. Необнародваният подзаконов нормативен акт не произвежда целеното с неговото издаване правно действие и за това, ако бъде приложен преди да бъде обнародван, ще е налице незаконно действие, извършено без нормативно основание (при липсващо нормативно основание)."

„Такъв подзаконов нормативен административен акт (необнародван, но приложен) е нищожен."

Решението подлежи на касационно обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд, в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

#ВАС #БФС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници