Обвързването на Nokia с Microsoft било заради страх от доминацията на Samsung при Android

Обвързването на Nokia с Microsoft било заради страх от доминацията на Samsung при Android
A A+ A++ A

Стивън Илъп разкри пред репортери, че изборът на Windows Phone като ексклузивна операционна система за Nokia е бил продиктуван и от доминацията на Samsung при Android. Илъп заяви, че "ние сме много щастливи от избора, който направихме", и пред "Гардиън" коментира решението за обвързване с Microsoft по следния начин: "Преди няколко години бяхме много притеснени от риска за доминация от страна на един производител в света на Android. Имахме подозрения кой ще е този производител заради наличните му ресурси и възможностите за вертикална интеграция". След това Илъп допълва: "Сега се пренесете в наши дни и изследвайте екосистемата на Android. Има много добри устройства от много различни производители, но една компания се превърна в доминантен играч".

Според Илъп в Nokia са били притеснени, че няма да успеят да наваксат достатъчно бързо, за да бъдат конкурентни на наличните играчи, в частност Samsung, които през 2011 вече имаха сериозно присъствие на пазара. Според Илъп "ние бяхме наясно, че сме закъснели с решението и че много други вече бяха заели пазара." В същото време обвързването с Windows Phone е дало възможност на финландската компания да се презентира като алтернатива на Apple и Samsung.

Според Илъп това е дало възможност на Nokia да преговаря по-лесно с мобилните оператори, които предпочитат "да разговарят с различни хора и да оказват натиск върху всеки, за да имат най-добрия набор опции. Операторите искат да имат трета алтернатива". Именно това е натежало при решението на Nokia да подкрепи трета екосистема. Изказването на Илъп потвърждава, че целта на Nokia към момента е заемането на третото място сред производителите, а субсидиите от страна на Microsoft в размер на 250 милиона долара на тримесечие само са улеснили решението.

http://www.theverge.com/2013/7/18/4535002/nokia-chose-windows-phone-beacuse-it-feared-samsung

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници