Драгомир Стойнев: Случаят с рудник "Ораново" няма да бъде потулен

Драгомир Стойнев: Случаят с рудник "Ораново" няма да бъде потулен
Енергийният министър обеща да предостави на медиите абсолютно всички документи от назначените в мината проверки и заяви, че всеки по веригата ще понесе отговорност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на иконимиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че продължава интензивно работата по спасяването на двамата миньори, затрупани в рудника "Ораново", а отговорните за инцидента ще бъдат наказани, предаде БНР.

"За едно денонощие е са напреднали с 7,5 метра, което окуражава още повече спасителите. Остават още 18 метра, които трябва да бъдат разчистени. Работи се на три смени от началото и се прави всичко възможно да се стигне колкото се може по – бързо до момчетата", каза министър Стойнев.

Той поясни, че когато се среща с миньорите без представители на ръководството, хората казват, че има проблем в тази мина. Според синдикатите и ръководството няма проблем в мината относно безопасните условия на труд.

"Аз не мога да кажа кое е вярното. Като човек съм склонен да вярвам на хората, които влизат долу и си рискуват живота. В крайна сметка имаме контролни органи като Инспекцията по труда, които трябва да свършат своята работа. Те са давали предписания, но въпреки това тази мина продължава да дава жертви – за шест години, шест жертви. Собственикът има да отговаря на много въпроси, но не през медиите, а пред държавата. В един по – късен етап, когато намерим хората ще е ясно вече кой какво отговорност ще носи. Твърд съм и съм убеден, че този път отговорност ще се понесе, защото две момчета са загинали, които са имали бъдеще. Няма да позволя този случай да бъде забравен. Държавата трябва да влезе в ролята си. Има известни пропуски от страна на администрацията", призна министър Драгомир Стойнев.

Енергийният министър обеща да предостави на медиите абсолютно всички документи от назначените в мината проверки и заяви, че всеки по веригата ще понесе отговорност.

"Случаят няма да бъде потулен. От тук нататък моята основна задача и задача на правителството е, че от тук нататък ще има правила и те ще бъдат спазвани от всички работодатели", каза Стойнев.

#Драгомир Стойнев #Стойнев #Ораново #миньори #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници