Австралия ще праща нелегалните емигранти в Папуа–Нова Гвинея

Австралия ще праща нелегалните емигранти в Папуа–Нова Гвинея
A A+ A++ A

Австралия повече няма да приема т. нар. хора от лодките, всички незаконно пристигнали по море емигранти ще бъдат изпращани в Папуа–Нова Гвинея, заяви австралийският премиер Кевин Руд, цитиран от БГНЕС.

С това той огласи влизането в сила на новата, строго ограничителна политика на Канбера по отношение на бежанците. Всички нелегални имигранти, пристигащи по море, вече нямат шанс да получат статут на бежанци в Страната на кенгурото – те ще бъдат изпращани в транзитен център на остров Манус, Папуа–Нова Гвинея.

Центърът ще бъде разширен и устроен така, че да може да подслонява до 3000 души едновременно. Дори да бъде установено, че става дума за „истински бежанци“, Руд изрично подчерта, че те вече нямат никакъв шанс да се заселят в Австралия. Подписаното днес споразумение между Канбера и Порт Морсби има срок на действие 12 месеца и ще бъде обновявано след обсъждане всяка година. В замяна на жеста Австралия гарантира икономическо подпомагане на Папуа–Нова Гвинея.

Правозащитници критикуват действията на Канбера с довода, че Канбера е подписала международни конвенции, според чието съдържание страната трябва да защитава „хората, пристигнали на нейните брегове, без да ги подлага на повече рискове“. Координаторът на „Амнести интернешънъл“ Греъм МакГрегър коментира подписването на споразумението като „денят, в който Австралия обърна гръб на най-онеправданите хора, затръшна вратата и изхвърли ключа“, предаде Би Би Си.

#Австралия #нелегални емигранти #Папуа-Нова Гвинея #бежански център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници