Барозу силно загрижен за демокрацията в Унгария

Барозу силно загрижен за демокрацията в Унгария
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поиска от унгарските власти да спазват и прилагат основните демократични принципи. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поиска от унгарските власти да спазват и прилагат основните демократични принципи.

В Европейския парламент, където започнаха разгорещени дебати с участието на унгарския премиер Виктор Орбан, Барозу за първи път допусна, че залогът може да е по-голям от конкретните текстове на един или друг новоприет закон, предаде БНР.

„Отвъд правните аспекти се изразява загреженост за качеството на демокрацията в Унгария, нейната политическа култура, отношенията между държавата и опозицията и държавата и гражданското общество“, каза Барозу.

„Настоятелно призовавам властите в Унгария да спазват принципите на демокрацията и свободата и да ги прилагат не само в законодателството, но и на практика – в политическия и социалния живот в страната“, заяви още председателят на ЕК.

Унгарският премиер, който отново изрази готовност за промяна в спорните законови текстове, обяви пред евродепутатите, че страната му преминава през процес на необходимо обновление, и поиска подкрепата им за него.

Повечето от тях обаче му отправиха остри критики, че прекроява системата, за да запази властта си, и че насажда страх сред все по-широки кръгове на унгарското общество.

#Жозе Мануел Барозу #Барозу #председател на Европейската комисия #ЕК #Унгария #демокрация #Виктор Орбан #премиер #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници