„Российская газета“: България разобличи митрополитите

A A+ A++ A

От „Российская газета“ ; Превод: БГНЕС

Мнозинството висши свещенослужители в България по времето на социализма са работили за Държавна сигурност, се казва в коментар на „Российская газета“.

11 от 15 български митрополити – членове на Светия синод на Българската православна църква, са сътрудничели по време на социализма на Държавна сигурност. В архивите на тайните служби не фигурират имената само на българския патриарх Максим и трима митрополити – Ловешкия Гаврил, Доростолския Амвросий и Пловдивския Николай, пише „Российская газета“.

Техните имена бяха обявени в София от комисията, която проверява принадлежността към службите на Държавна сигурност на социалистическа България на граждани, които днес заемат обществени длъжности и постове в държавната администрация.

В резултат на проверката по отношение на религиозните служители комисията е установила, че освен йерарсите на православната църква, агентурни досиета в архивите на българската държавна сигурност имат също така двамата главни мюфтии на страната и един от най-известните епископи на католическата църква. Почти всички са сътрудничили с така наречената „политическа полиция“ на местното КГБ, борещо се с „вътрешните врагове“, и едва неколцина са работили за разузнаването или контраразузнаването. Свещенослужителите са прекратили тази си дейност след започването на демократичните реформи в България.

И естествено, през тези години те не са заемали висши духовни постове. Например главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи в годината на своето вербуване е работил в дървопреработващ завод. А мнозина духовници, тогава още с нисък ранг, са били в прекия смисъл принудени да сътрудничат, защото без това не са можели да продължат своето духовно образование, служба или да заминат в чужбина. „Времето беше такова“, каза един от тях.

Скандалът беше грандиозен и излезе по първите страници на всички български вестници. Самите виновници избягваха коментари. Очаква се, че на 21 януари българският патриарх Максим ще направи официално изявление. Какво ще бъде то и какво ще последва след него, никой не се наема да каже. Представителите на Главното мюфтийство и католическата църква също отказват всякакви изявления.

Това не е първият скандал, създаден от комисията, разкриваща архивите на българските тайни служби. Достатъчно е са си спомним, че по-рано обвиниха президента на страната Георги Първанов, че е работил за службите, а също така лидерите на някои политически партии, видни журналисти и обществени дейци. Сега дойде редът и на духовниците.

Между впрочем на 22 януари България най-вероятно ще се лиши наведнъж и от над 30 посланици, чиято работа за службите също беше оповестена от комисията. Новоизбраният президент Росен Плевнелиев многократно е заявявал, че първият указ, който ще подпише след встъпването си в длъжност, ще бъде указът за отзоваване на посланиците с агентурно минало. А президентските си пълномощия Плевнелиев ще получи именно на 22 януари.

#ДС #Държавна сигурност #доносници #досиета #Българска православна църква #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »