Тотю иска по-високи заплати за държавните служители

Тотю иска по-високи заплати за държавните служители
„Ако бъде решено държавните служители да започнат да плащат личните си осигуровки, трябва да се намери механизъм за компенсиране на доходите им“, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако се вземе решение държавните служители сами да плащат осигуровките си, заплатите им трябва да се вдигнат, смята социалният министър Тотю Младенов.

„Ако бъде решено държавните служители да започнат да плащат личните си осигуровки, трябва да се намери механизъм за компенсиране на доходите им“, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БНР.

„Това, което предлагат синдикатите и работодателите допълнително, две трети от него е напълно приемливо и трябва да стане“, каза той.

„Вчера имах среща с министъра на правосъдието по отношение на това държавните служители сами да си плащат осигурителните вноски и аз мисля, че няма нищо лошо в това, стига да намерим компенсационен механизъм и да се увеличат с толкова и техните работни заплати, за да не бъдат ощетени“, обясни Младенов.

„Аз мисля, че с криминализирането на укриването на осигурителни вноски ще има превантивен характер и контролът, който се осъществява сега от Националната агенция по приходите, от Главната инспекция по труда, от Националния осигурителен институт, ще доведе и до по-добри резултати“, коментира още министърът.

Следващата седмица ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще бъдат обсъдени петте наредби, свързани с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване.

Ще се дискутират и допълнителните предложения на синдикатите и работодателите за укрепване на пенсионно-осигурителната система и повишаване на приходите.

#министър на труда и социалната политика #Тотю Младенов #Младенов #осигуровки #държавни служители #Кодекса за социално осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници