Първанов „си тръгва“ с 45% одобрение

Първанов „си тръгва“ с 45% одобрение
Президентът Георги Първанов приключва втория си мандат с 45% обществено одобрение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Георги Първанов приключва втория си мандат с 45% обществено одобрение.

Това сочат данни от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) за общественото одобрение на дейността на българските президенти (1990–2011), сочат данни на НЦИОМ, цитирани от агенция „Фокус“.

По традиция постът на президента у нас в по-малка степен търпи конюнктурни негативи в сравнение с останалите високи постове в държавата.

Въпреки това обаче и рейтингът на президентската институция се свива по логиката на растящата политическа апатия и на неодобрението към политиците като цяло.

Президентът Желю Желев в началото на своя мандат, през ноември 1990 година, е бил одобряван от 82% от пълнолетните българи, а президентът Петър Стоянов през април 1997 година е одобряван от 86%.

Мандатът на Желю Желев приключва с 25% одобрение, докато този на Петър Стоянов – с 44% одобрение.

При встъпването си на поста (през февруари 2002 година) Георги Първанов е одобряван от 44% от населението – дял, съпоставим с този, с който той приключва втория си мандат.

Първанов приключва управлението си с доверие, съизмеримо с това на Петър Стоянов от края на неговия мандат. Георги Първанов е бил одобряван от над две трети от българите в края на първия си мандат.

Непосредствено след избирането си за президент на България Росен Плевнелиев е одобряван от 55% от избирателите.

Най-изразителна е подкрепата за него сред хората на възраст между 30 и 50 години, сред високообразованите респонденти, както и сред жителите на столицата и на големите градове.

Към момента негативни нагласи към Росен Плевнелиев регистрираме сред една пета от българите, предимно избиратели на партии, които са политически опоненти на ГЕРБ.

Една пета от симпатизиращите на новия президент се определят като хора с десни политически възгледи, една четвърт като десноцентристи и 28% – като центристи. Едва 5% от гласувалите за Плевнелиев посочват, че са хора с леви политически възгледи.

#Георги Първанов #Първанов #президент #Росен Плевнелиев #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"