Бюджетът на червено с 555 млн. лв. заради несъбрани данъци

Бюджетът на червено с 555 млн. лв. заради несъбрани данъци
A A+ A++ A

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. се предлага ревизиране на направените прогнози за приходите и изпълнението на част от най-неотложните стабилизационни мерки в програмата на правителството, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Те са насочени към растеж, подобряване на бизнес средата и подпомагане на хора с увреждания.

Очакванията за неизпълнение на приходите са вследствие на оптимистичните допускания по прогнозата за макрорамката на етапа на планиране на бюджета за настоящата година, наред с недооценените ефекти от нормативни промени в режими и срокове за деклариране и внасяне на някои данъци, свитото вътрешно търсене, динамиката на вноса и износа и промените във валутните курсове. Влиянието на тези фактори, както и ниската събираемост, се отразяват върху постъпленията от ДДС и акцизи. Силно са надценени и постъпленията от данъка върху доходите от лихви. В резултат на предприетите спешни мерки за двете приходни администрации очертаващото се неизпълнение в данъчните приходи по републиканския бюджет за 2013 г. е в размер на около 555,0 млн. лева, от първоначалните оценки на приходните агенции за неизпълнение в размер близо 980 млн. лв. (1,2% от прогнозния БВП).

Същевременно по отношение на разходите липсват гъвкавост и буфери, които да могат да посрещнат натиска върху бюджетната позиция от очертаващото се неизпълнение на приходите. Министерствата и ведомствата, в хода на изпълнение на държавния бюджет за 2013 г., поставят настоятелни искания за допълнителни средства за над 500 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП). Не всички искания обаче биха могли да бъдат удовлетворени при запазване на фискалната позиция, поради което първостепенните разпоредители с бюджетни кредити трябва да предприемат и мерки за приоритизиране и оптимизиране на разходите по бюджетите им.

За преодоляване на натиска върху разходите в резултат на просрочените задължения, както и за осигуряване на допълнителен ресурс в резерва за непредвидени и неотложни разходи, в частта му за структурни реформи и допълнителни фискални мерки, се предвиждат разходи за разплащане на задължения към бизнеса и разходи за подкрепа на гражданите в общ размер на 200,4 млн. лева. От тях предвиденият ресурс в размер на 160,4 млн. лв. (0,2% от прогнозния БВП) е предназначен главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието.

Предвидени са също така и допълнителни средства за инвестиции по бюджета на Министерството на здравеопазването и средства за земеделските производители. Предвиденият допълнителен ресурс в размер на 40 млн. лв. е за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи. Със средствата ще бъде компенсиран възникналият недостиг за изплащане на интеграционни добавки, с които ще се осигури финансирането на правата на хората с увреждания и тяхната социално-икономическа защита. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

#бюджет #несъбрани приходи #данъци #акцизи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници