Земеделци затвориха Дунав мост

Земеделци затвориха Дунав мост
Повече от 100 души тютюнопроизводители, зеленчукопроизводители и зърнопроизводители излязоха на протест под мотото „Не на дискриминацията, да на равнопоставеността“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Земеделски производители затвориха за час и половина граничния пункт Дунав мост край Русе. Те се опасяват, че няма да получат субсидии за сектора, без които са обречени на фалит.

Повече от 100 души тютюнопроизводители, зеленчукопроизводители и зърнопроизводители излязоха на протест под мотото „Не на дискриминацията, да на равнопоставеността“, за да настояват да имат равни права с колегите си от Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Протестиращите блокираха кръговото кръстовище пред моста и така затвориха достъпа към границата и пътя за Силистра.

Те носеха плакати, а част от тях обикаляха с автомобили и трактори. Първоначалните им намерения бяха да затварят кръговото на всеки час за по 30 минути, но плановете се промениха заради земеделския министър проф. Димитър Греков. Той се очакваше да пристигне за среща с протестиращите на Дунав мост, но вместо това отиде на друга среща с неясни земеделски кооперации в областната администрация.

Така в продължение на час и половина хората на моста не пропускаха движението, чакайки министъра. През това време те изпълниха обещанието си да изсипят и запалят бали с тютюн и да хвърлят домати на пътя.

Над 200 000 души в България се прехранват от производството на тютюн и на практика всеки втори производител в ЕС е българин.

Тютюнопроизводителите са категорични, че не са готови на компромиси, а при нужда ще стигнат до гражданско неподчинение, гладни стачки и дори до протест и палене на бали с тютюн пред Европарламента в Брюксел. Подобни са намеренията и на зеленчукопроизводителите, които искат субсидия от 60 евроцента на килограм домати. Те настояват още за спиране на нерегламентирания внос и за възможност да продават директно своята продукция, а не да я дават на прекупвачи.

#Дунав мост #Русе #Силистра #ЕС #Брюксел #ЕС #тютюнопроизводители #зеленчукопроизводители #зърнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници