Експерт: Хипотермията не е типична при гмуркане

Експерт: Хипотермията не е типична при гмуркане
A A+ A++ A

Хипотермията по-често е причина за удавяне, когато се скочи в студена вода с разгорещено тяло. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ председателят на Националната комисия за водно спасяване и член на Националния съвет на Български червен кръст (БЧК) Стоян Андонов. Той коментира въпроса за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, чието тяло беше открито в района на Траката край Варна.

„Доколкото разбирам, този инцидент, за който говорим, е станал при гмуркане, както разбрах, отецът е бил с маска, шнорхел и плавници, така че може и нещо друго да се е случило, което да е довело до това състояние, или просто инстинктивно да е дишал вода или да е загубил съзнание“, каза Андонов. По негови думи много пъти преди по-дълго гмуркане по-неопитните гмуркачи хипервентилиртат и може да загубят съзнание под водата без никакви предварителни признаци. 

„От гледна точка на това, че наистина се е гмуркал (аз не знам какво е правил, плувал ли е), много по-вероятна е тази причина – да е загубил съзнание под водата и да се е удавил, отколкото - при гмуркането. По принцип самата реакция, когато скочиш с разгорещено тяло в студена вода, е да спре дишането“, каза още Андонов. Той подчерта, че по-вероятно е, когато се гмурка, да е загубил съзнание вследствие на хипервентилация, но допълни, че това са просто предположения. 

„Има компетентни органи, които могат да го установят. Хипотермията се получава, когато седиш дълго време в студена вода или по-късо време, но в още по-студена вода. Сега водата е около 24 градуса. Не знам точно каква хипотермия. При 24-25 градуса, за да се охлади, човек трябва да стои няколко часа във водата, и повече дори. За мен малко невероятно звучи това чак толкова студено течение, но не мога да твърдя със сигурност, не съм запознат с подробностите“, отбеляза Андонов. 

При гмуркане най-честата причина за смърт е загуба на съзнание, защото, когато хипервентилира, човек гони въглеродния двуокис от дробовете, няма път за вдишване, мозъкът остава без кислород, без да има симптоми, защото рецепторът за вдишване е свързан с нивото на въглеродния двуокис, и припада, обясни Стоян Андонов. „Но това е само версия“, отново каза той.

#удавяне #дядо Кирил #Спасител #гмуркане #хипотермия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници