Историческа сграда горя в центъра на Париж

Историческа сграда горя в центъра на Париж
Хотел „Ламбер“. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

140 пожарникари се включиха в потушаване на огъня, обхванал историческата сграда на строения през XVII в. хотел „Ламбер“ в центъра на Париж. Постройката беше купена през 2007 г. от принца на Катар и стана частна собственост, припомня БГНЕС.

Близо 6 часа отне на огнеборците да овладеят пожара, който обхвана сградата около 2 ч. сутринта местно време. Сградата е оценявана като един от най-добрите примери на френската архитектура от XVII в. и е украсена с фрески на Шарл льо Брун и други майстори от онова време. Хотелът е част от ред сгради в района на брега на р. Сена, включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Сградата е била празна, тъй като в нея се извършва реконструкция, поради което не се е стигнало до човешки жертви. Ранен е само един пожарникар.

Пожарът е започнал от покрива. Огнеборците са били затруднени в задачите си да овладеят пламъците, тъй като конструкцията на постройката е много крехка.

Сградата е построена през 40-те години на XVII в. в източната част на Ил Сен Луи и е дело на архитекта Луи ле Во. Тя е била собственост на финансиста Жан-Баптист Ламбер и брат му Никола. В тази сграда през XVIII в. е живял философът Волтер.

През 2007 г. принц Абдула бин Абдула ат Тани, брат на емира на Катар, купува сградата от семейство Ротшилд за около 60 млн. евро. В продължение на три години активистите за опазване на историческото наследство водиха дела срещу богатия арабин, тъй като се опасяваха, че идеите му за реконструкция на сградата ще осакатят този паметника на културата. През януари 2010 г. беше подписано споразумение между принца и асоциацията „Исторически Париж“, съгласно което активистите оттеглиха исковете срещу принца. Не се споменава дали помирението е имало някакво парично изражение.

#Париж #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници