Социализмът „се върнал“ в горите

Социализмът „се върнал“ в горите
Фирмите от горския сектор смятат, че текстове от Закона за горите възпрепятстват устойчивото и законно развитие на горския бизнес. Снимка: wildbulgaria.org
A A+ A++ A

Фирмите от горския сектор смятат, че текстове от Закона за горите възпрепятстват устойчивото и законно развитие на горския бизнес.

Поредните недоволни от промените в Закона за горите – фирмите от горския сектор, твърдят, че с текстове от закона се променя един от неговите фундаменти: устойчивото и законно развитие на горския бизнес, което наподобява връщане на социализма в сектора, предаде БНР.

„Всичко започна още с приемането на наредба, според която акцентът е изместен върху продажбата на дървесина, най-вече продажбата на коренна дървесина, и се омаловажи ролята и функцията на горските предприемачи. Това засилва нелоялната конкуренция. Ще сигнализираме партньорите ни в Европа“, каза  Антоний Стефанов, председател на управителния съвет на „Булпрофор“ – браншовата организация на лесовъдите и други специалисти (физически и юридически лица, които практикуват дейности в горското стопанство).

На пресконференция днес ще бъдат представени възражения към предложените промени в Закона за горите.

„С промените в закона се прави опит да се промени фундаментът на Закона за горите, че устойчивото горско стопанство се базира на устойчиво развитие на горските предприемачи“, заяви Стефанов.

„Предприемачите са моторът, който движи целия горски сектор. С някои текстове, дори и раздели, в самия Закон за горите това успя да се прокара в закона и да направи възможни нещата, които трябва да станат в нашето горско стопанство – така, както е навсякъде в напредналите страни. За съжаление се започна с наредбата, която непрозрачно беше променена. Със закона се прокара идеята за дългосрочно възлагане на дейности в горите, като ударението естествено е върху дейностите“, обясни той.

#Стефанов #Антоний Стефанов #бизнес #устойчиво развитие #гори #Закона за горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"