Борисов не се яви пред комисията за „Авиоотряд 28”

Борисов не се яви пред комисията за „Авиоотряд 28”
A A+ A++ A

Временната комисия за „Авиоотряд 28“ няма да изслуша бившия премиер Бойко Борисов на днешното си заседание. Това каза председателят на комисията Венцислав Лаков, цитиран от агенция „Фокус“.

„Бойко Борисов не пожела да се яви в нашата комисия. По този начин бившият премиер нарушава Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание, където е фиксирано, че поканените гости трябва да се явяват и да отговорят на зададените въпроси. Поканата към г-н Борисов беше надлежно изпратена през ПГ на ГЕРБ“, посочи Лаков.

„Бихме могли следващия път отново да го поканим, този път с настоящия му адрес, защото той има да каже важни неща. Тази покана ще бъде отправена за следващото заседание. Ако отново не се яви, ще трябва да отправим питане към МВР да установим адреса и да установим как може да бъде поканен той“, заяви депутатът.

Членовете на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения „Авиоотряд 28“ и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г. включително да провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въдухоплавателните средства на авиоотряда и Министерството на отбраната.

С „Авиоотряд 28“ са налице 145 полета, за които няма данни кои хора са били на борда, добави Лаков. „Установихме фрапиращи полети. За тогавашния министър-председател летището Безмер е било като това във Франкфурт“, заяви Лаков и добави, че са били извършени общо 51 полета. „Един от самолетите е летял в 4.00 часа през нощта, на другата сутрин в 8.00 часа е излетял за София. Този полет струва 2301 лева, което е сумата само за горивото“, обясни Лаков.

„Има интересни зависимости – най-натоварен за „Авиоотряд 28“ се оказва август. Той се използва като авиотакси от София до Варна. Продължава да няма данни за хората, които са били на борда. Можем ли да получим отговор защо ги няма тези данни и откъде можем да получим отговор“, попита депутатът.

Временно изпълняващият дейността генерален директор на „Авиоотряд 28“ Атанас Балджиев каза: „За нас е важно да знаем датата и часа на полета. Обикновено в нашия списък записваме премиера Бойко Борисов и 8 празни реда за делегацията“.

#Авиоотряд 28 #Бойко Борисов #комисия #Венцислав Лаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници