Обсъжда се премахване на максималния осигурителен доход от 2200 лв.

Обсъжда се премахване на максималния осигурителен доход от 2200 лв.
Правителството няма яснота кога ще спази изискването на ЕК възрастта за пенсиониране на мъжете и жените да бъде изравнена. Снимка: www.24chasa.bg
A A+ A++ A

 

Максималният осигурителен доход от 2200 лв. да бъде премахнат от догодина и по този начин българите с високи доходи да бъдат принудени да плащат повече осигуровки, е един от вариантите, който обмисля правителството, съобщи в. „24 часа“. Целта е осигуряване на повече приходи за НОИ.


В момента осигуровки се внасят за доходи до 2200 лв. месечно, а за горницата не се дължи доплащане. Изданието припомня, че част от предизборните обещания на БСП бяха максималният осигурителен доход да бъде вдигнат до 3100 лв.


„В консултативния съвет за осигурителната система няма въпроси табу. Ще бъдат обсъдени разчети и ще бъдат предложени решения“, заяви в понеделник социалният министър Хасан Адемов. „Предстои Консултативният съвет за промяна на осигурителната система да обсъди и вариант с финансови разчети за отпадане на тавана върху пенсиите не само за новоотпуснатите, но и за заварените“, допълни Адемов.


Вариантите са от 1 януари 2014 г. да се премахне тавана, но само за новите пенсии, или запазване на ограничението. Според експертни изчисления за премахване на тавана за всички пенсии ще са нужни 120 млн. лв. годишно.


Правителството няма яснота кога ще спази изискването на ЕК възрастта за пенсиониране на мъжете и жените да бъде изравнена. „ЕК иска единствено да определим дата, не да го направим веднага. А и целта на комисията е устойчиви системи преди всичко“, отбеляза социалният министър.

#Хасан Адемов #ЕК #НОИ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници