Правителствата ще гонят технологичните концерни за данъци

Правителствата ще гонят технологичните концерни за данъци
A A+ A++ A

Многобройните скандали около минималните данъчни постъпления от технологичните гиганти в последните години доведоха до нов план за предотвратяване на данъчни измами от страна на корпорации като Apple, Google и Amazon, които съвсем легално изнасят всичките си печалби в страни с ниски ставки. Във връзка с това Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) ще представи по-късно този месец екшън план за справяне с проблема на срещата на страните от групата G20.

Според плана се налагат сериозни промени в данъчното законодателство, така че получаването на определен доход да бъде обвързан по-тясно с мястото на неговото генериране. Ако предложението бъде прието, то членовете на OECD ще трябва да приемат в относително кратки срокове промени в своите вътрешни законодателства. Най-общо промените целят затварянето на сегашните пролуки в местните закони, които позволяват на компаниите да реализират огромни обороти, без юридически да са представени на местния пазар, като по този начин имат нулеви задължения към местните данъчни власти.

Apple примерно е регистрирала голямо количество фирми в Ирландия, които обаче се управляват от САЩ. По този начин на практика тези дъщерни компании нямат никакви данъчни задължения в САЩ, където налозите са драстично по-високи. Екшън планът естествено се очаква да срещне яростна съпротива от лобитата на корпорациите, които едва ли ще се съгласят с лека ръка да превеждат допълнителни милиарди на съответните правителства.

http://www.reuters.com/article/2013/07/05/us-tax-oecd-avoidance-idUSBRE9640VH20130705

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино