Тренчев: Партиите не желаят да се промени статуквото!

Тренчев: Партиите не желаят да се промени статуквото!
Видно е, че държавата не върви добре, тя трябва да промени принципите си. В това е убеден президентът на КТ „Подкрепаc Константин Тренчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Видно е, че държавата не върви добре, тя трябва да промени принципите си. В това е убеден президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Вчера от синдиката призоваха за избори, свикване на Велико народно събрание и заплашиха с национална стачка. Настоящата политическа, институционална, парламентарна криза няма как да не доведе до тежка социална криза през есента, прогнозира Тренчев пред bTV.

Когато основният принцип е сбъркан, колкото и да го кърпиш, колкото и да се нагласяш спрямо него, той блокира институциите сам по себе си, каза профсъюзният лидер. Той припомни, че настоящата конституция е тълкувана десетки пъти и е променяна четири пъти в последните петнадесет години.

„Така и така се е разбутало обществото, хората казват, че не може повече така. Стигнете до избори, но променете основните принципи, за да се рестартира държавата“, призовава Тренчев политиците.

По думите му обаче класическите политически партии не желаят да се промени статуквото, защото желаят да го ползват. Константин Тренчев подчерта, че има действащ закон за избор на Велико народно събрание, по който депутатите в него са наполовина мажоритарни, а инициативен комитет с 500 човека може да издигне кандидат.

Великото народно събрание може да работи и по неотложните проблеми, то може да гласува всичко, припомни Тренчев. Според него върховният закон може да се промени за период от седем-осем месеца.

#Константин Тренчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници