Гръцките общини обявиха 24-часова стачка

Гръцките общини обявиха 24-часова стачка
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Общинските работници в Атина стачкуват, за да протестират срещу плановете на правителството за намаляване на броя на държавните служители, мярка, изисквана от международните кредитори на Гърция, за да бъде одобрен следващият транш от спасителните заеми за страната. Финансовите министри от еврозоната се срещнат по-късно в понеделник в Брюксел и ще разгледат освобождаването на средствата, предаде Стандартнюз.

Пол Томсън, представител на Международния валутен фонд, и министърът на финансите Янис Стурнарас заявиха в неделя, че има „надежда“ за окончателно споразумение между Гърция и нейните кредитори - МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия - преди заседанието.

Правителството се опитва да накара 12 500 държавни служители са излязат в административен отпуск до края на 2013 г., с възможност за уволнение. Това включва персонал от училищната сигурност, общинската полиция на Атина, местни правителствени служители, учители и различни служители на министерството.

Междувременно стана ясно, че кметът на Атина Георгиос Каминис е бил нападнат от група протестиращи против масовите уволнения на служители в държавния сектор. Нападението е станало, докато кметът е излизал от работно съвещание. Предполага се, че върху него са се нахвърлили членове на синдикати, недоволни от плановете на правителството, предаде Дарик. Георгиос Каминис не е получил сериозни наранявания при нападението.

Общините в Гърция днес няма да работят в знак на протест срещу плановете на властите да бъдат уволнени до една година 12,5 хиляди държавни служители. 24-часова стачка са обявили и работещите в общинската полиция.

#Гърция #общини #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници