Максим Бехар: Балцерович върна българските политици на земята

Максим Бехар: Балцерович върна българските политици на земята
Легендата Лешек Балцерович прояви голям интерес към последната книга на Максим Бехар „Поколението F“ и обеща веднага да си я купи на английски език от Аmazon.com. Преди това Бехар му подари първата си книга „Вторичен инстикт“.
A A+ A++ A

Легендарният икономист Лешек Балцерович върна българските политици към по-земното и по-прагматичното мислене през тези дни в София, смята известният ПР експерт Максим Бехар. Той е член на Борда на Асоциация „Банка на годината“, по чиято покана Балцерович прекара у нас три дни.

„Тезата за абсолютно необходимата политическа стабилност, за да се случи една икономическа реформа, която Балцерович изказа в моя филм за него от 1992 година, е явно валидна и до днес“, каза Бехар след лекцията на полския икономист пред българския бизнес. През цялото време и на всичките си срещи той изтъкваше колко е важно да се внимава с бюджета, да не се харчат излишно пари, да се пази стабилността на валутата и към всяко икономическо решение да се подхожда много внимателно и прагматично, допълни Бехар. „"Кризата е като пожара. Ако имате пожар вкъщи, бихте ли препоръчали той да се гаси бавно“, каза Балцерович по време на лекцията си и с това призова всяка страна в криза да действа бързо и решително.

Преди 22 години БНТ излъчи филма на Максим Бехар „Балцерович сваля очилата“, който стана първият разказ за историческия преход от централизирана към пазарна икономика, осъществен от тогавашния полски вицепремиер и министър на финансите Лешек Балцерович. По-късно той бе два мандата управител на Централната банка на Полша и неговото присъствие осигури възхода на полската икономика през последните години.

Лешек Балцерович се срещна с и управителя на БНБ Иван Искров, с президента Плевнелиев и с бившия премиер Бойко Борисов. Той връчи и голямата награда „Банка на годината“ в софийския хотел „Шератон“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници