Президентът Росен Плевнелиев: Единственият демократичен изход са избори

Президентът Росен Плевнелиев: Единственият демократичен изход са избори
A A+ A++ A

Обръщение към нацията на президента Росен Плевнелиев

Етническото противопоставяне е игра с огъня. Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани. Неведнъж сме били свидетели на опити за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали. Изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня.

22 дни България има непрекъснати протести, а аз продължавам да не виждам политиците да поемат ясен ангажимент, да видят какво се случва в страната и да обяснят какво ще предприемат при актуалната ситуация и продължаващото вече 20 дни гражданско недоволство в страната. Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта на обществото.

Вече 3 седмици в страната има нова вълна на протести. Те получиха различни оценки от политическите сили. Бяха направени опити да се разграничат социално-икономически искания от февруарските протести от исканията днес. Бяха направени опити да се противопоставят гражданите – едните били бедни, другите по-богати, едните от София, другите – не.

Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от което могат да бъдат катастрофални. На нищо ли не се научихме от съседите ни? Аз се противопоставям на това най-категорично.

Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Не мога да приема да се работи за национално разделение. Това ми дава правото да изискам отговори от политическите сили.

Нека всеки един от политиците да си отговори как той работи за стабилност – като задълбочава проблемите, като ги решава или като ги чака да заглъхнат от само себе си. Ще се поставят все повече искания към политиците, техния морал. Между исканията на хората няма противоречие. Българското гражданско общество в извървяло и е отворило в своя преход една нова страница.
Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта в обществото. Вече 22 дни има непрекъснати протести, а аз продължавам да не виждам в политиците отговор, каза още той. Хората протестират. По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира „мафия“.
Как управляващите и опозицията разчитат това послание? Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости.
Ще стартирам дебати в президентството за полезните стъпки, които могат да доведат демокрацията до по-добро.
Как управляващите и опозицията разчитат това послание и какво конкретно предлагат в отговор на гражданите? Призовавам парламентарни сили и правителството да предприемат действия, че политиците имат волята държавата да скъса със съмненията за задкулисие.
Кредитът на доверие на гражданите се изчерпва. България има своето гражданско общество. Аз наистина съм пристрастен и докато съм президент, ще бъда пристрастен за повече демокрация, за правова държава. Направих усилия да търся решение - свиках КСНС - видяхте резултатите. Проведох разговори с парламентарно представени и непредставени политически сили, с интелектуалци. Не вярвам, че в тежката ситуация, в която се намира една нация, тя трябва да чака някой друг да я спасява. Необходими са ясни и приети с консенсус стъпки, които да покажат посоката, в която ще вървим.

Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Че този най-демократичен инструмент може да бъде вреден. Не, не може. Да плашим хората с избори, означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна. Аз не вярвам, че изборите може да навредят на една държава или на нейните граждани.

Аз съм загрижен и обезпокоен за България. Политическите сили в парламента дължат отговор каква е ценността, която ще следват. Очаквам да видя по какъв начин партиите ще се противопоставят на всичко и всеки, който отклонява България от нейния европейски път, постигнатата финансова стабилност.

Хиляди граждани и медии сигнализираха за действията на лидера на „Атака“. Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и политическите партии, да вземат позиция. Ако сега си замълчим и не реагираме, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване.

Конституцията не ми позволява да заемам страна на една или друга партия, както и кога да има избори и да се дадат оставки. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият способ за развързване на най-големия възел. Единственият демократичен изход са избори.

Протестите на гражданите са за ценности и промяна. Това ще се познае по делата. Има голяма опасност политическите субекти да нагнетят напрежението чрез протести, контрапротести, компрометирани кампании. На дебатите в Европейския парламент за България чухме - фалшифицирани избори, манипулации, групировки, мафии, незаконно подслушване, популизъм. Това не е България, а ако имиджът на една държава не е добър, няма инвестиции, няма доходи, няма работни места.

Промени в Изборния кодекс са необходими. Трябва да се направят само най-неотложните.

#Плевнелиев #избори #изход #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници