ЕС може да прекрати обмена на секретни данни със САЩ

ЕС може да прекрати обмена на секретни данни със САЩ
A A+ A++ A

Нито една от държавите от Европейския съюз, които поискаха разяснения от САЩ за подслушването на граждани и офиси на ЕС, досега не е получила отговор. По тази причина ЕС може да прекрати обмена на информация на своите спецслужби със САЩ, пише Financial Times, като се позовава на писмо на европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом до властите в САЩ.

„Намираме се в деликатен момент на нашите отношения със САЩ, нашия най-силен съюзник. Взаимното доверие и конфиденциалност бяха силно подкопани и аз очаквам САЩ да ги възстановят. Ако не успеете да докажете, че програмите за проследяване и регистрацията на лични данни на пасажери - граждани на ЕС (по трансатлантическите линии), са полезни за разкриване на пътищата за финансиране на тероризма, както и това, че ги осъществявате в пълно съответствие със закона, ще бъда принудена да преразгледам решението си за това, че условията на тези програми досега са били спазвани“, пише Малмстрьом до министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано и до зам.-министъра на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Дейвид Коен.

По-рано германското сп. Шпигел съобщи, че Агенцията за национална сигурност (АНС) е подслушвала представителствата на страни от ЕС във Вашингтон и Ню Йорк и е разбивало компютърните им мрежи. То се позовава на секретни документи, притежание на бившия консултант на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън. Според Шпигел това означава, че именно АНС стои зад подслушването на телефонни линии в централата на Европейския съвет и Съвета на ЕС в Брюксел.

#ЕС #САЩ #обмен #секретни данни #Сноудън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници