Румяна Бъчварова: Бизнесът е стресиран, политиците – объркани

Румяна Бъчварова: Бизнесът е стресиран, политиците – объркани
Румяна Бъчварова. Снимка: бТВ
A A+ A++ A

„Истината в целия й образ показва: държавата не функционира добре, бизнесът е стресиран, хората в София не могат да си вършат работата, а политическите сили са объркани.“ Това заяви в интервю пред БНР бившият шеф на кабинета на експремиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова. 

„Мисля, че живеем в интересно време и една необичайна с оглед на досегашните ни политически практики ситуация. Наличието на протеста толкова скоро след проведени избори, формата на протеста – един съвсем различен знак към управляващите, който дават протестиращите, и невъзможността на политическата система да реагира, и нежеланието на управляващите да реагират ни поставя в необичайна ситуация, която изисква различни обяснения и затова вероятно все още не е обмислено достатъчно добре, за да предположи и ясни политически знаци“, каза Бъчварова. Тя подчерта, че това, което се случва, досега не е наблюдавано, но събитията предстоят.

„Ще ми се реакцията на правителството да не е крайно неглижирана на това, което се случва, но изглежда е точно това. Очевидно се очаква успокояване или умора от протеста, за да може правителството да продължи месец, два или година да продължи да съществува. Това е важно за хората, които търсят политически знаци в една или друга партия. БСП и ДПС могат да кажат, че управляват в трудно време и са успели да направят правителство, но факт е, че няма реакция от тяхна страна на нещо, което е изключително ново и важно – начина, по който гражданите си искат държавата обратно. Това, което БСП им обеща и не им го дава в момента“, каза Бъчварова.

„Ако трябва да видим истината в целия й образ, ние сме в една ситуация, в която държавата не функционира добре, бизнесът е стресиран и също няма условия, при които да се чувства сигурен да може да предвиди и да функционира, хората в София, които не могат да си вършат работата, защото са ангажирани с протестите, и едно объркване сред политическите сили, които не могат да планират и да произведат смислени политически действия. Ясно е, че трябва да се променят изборните правила и няма решения, по които да се дебатира, и се очаква гражданското общество да предложи решения, които са в компетенциите на народните представители. Най-общо мога да кажа, че ние сме в един блокаж и някой трябва да развърже този възел, за да може държавата да функционира добре“.

За ГЕРБ Бъчварова посочи, че партията на Бойко Борисов има декларация, че ще се върне в парламента при обсъждането на промените в Изборния закон. „Противоречиво тълкуване има това решение. Аз имах доста възражения върху това решение, защото смятам, че политическите субекти трябва да използват всички възможни политически средства, но ако видим по общата картина, е факт, че ситуацията е толкова необичайна, че изисква, както каза Станишев, необичайни средства и подходи. Всяко връщане на ГЕРБ в парламента по друг повод, извън Изборния закон, ще означава легитимиране на управлението, което е в момента, а това по отношение на протестите означава и същото пренебрежение, каквото има и правителството – „Вие излизайте всеки ден, обикаляйте по 10 километра, а ние ще се опитваме да помагаме на управлението, така че да се стига до решения“.

#Румяна Бъчварова #политика #правителство #ГЕРБ #управление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници