Nokia разкрива защо си партнира с ZEISS

Nokia разкрива защо си партнира с ZEISS
A A+ A++ A

Дни след като стана ясно, че германската компания Carl Zeiss вече ще използва бранда ZEISS в продуктите си, и дни преди премиерата на очаквания Nokia EOS, който също ще е с такава оптика, финландската компания публикува видео, обясняващо защо е избрала да работи с германците. В него посочва, че това е най-високоценена сред фотографите марка по отношение на обективите за фотоапарати, нейни обективи се ползват за заснемането на някои от най-мащабните блокбастър филми, а освен това от десетилетия е сред водещите имена при микроскопите и други оптични инструменти.

Историята на компанията накратко. През 1846 г Карл Цайс започва да прави микроскопи за науката в германския град Йена, като започва да си партнира с Ернст Абе от местния университет, на когото дължим и някои от значимите открития във физиката. През 1872 г. двамата създават първия микроскоп, проектиран по законите на физиката, а през 1886 г. към компанията се присъединява и Ото Шот, който успява да направи апохроматична леща, елиминираща изкривяването на цветовете при приближение (хроматична аберация).

Компанията продължава да работи успешно и след смъртта на основателя й и не спира да търси нови начини за подобряване на продуктите си. Благодарение на ZEISS се появяват металографският микроскоп, анастигматичният фотографски обектив, микроскопът за две очи с обръщащи изображението призми, стереомикроскопът и дори литографката технология за изработка на чипове. Продуктите на ZEISS напускат пределите на Земята и от 1962 г. насам се ползват във всеки полет с хора в космоса на NASA. Първите стъпки на човек на Луната също са запечатани с помощта на обективи ZEISS. Оптични прибори на компанията помагат на много учени, носители на Нобелова награда.

Извън лабораториите технологиите на ZEISS имат не по-малко значение. Съвременната фотография със сигурност би била различна без разработките на компанията и за най-важните от тях ключово значение има Пол Рудолф, на когото дължим и Tessar - в него са комбинирани различни типове стъклени елементи за получаване на мощен и компактен обектив. Компанията добавя и покритие против отблясъци. ZEISS има място в киното с използване на нейни обективи за заснемането на филми като "Речта на краля", "Социалната мрежа и трилогията "Властелинът на пръстените". С тях е заснета и знаменитите сцени със светлина от свещ във филма "Бари Линдън" на Стенли Кубрик.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници