При фалит на фирма ще се изплащат до 6 заплати на работниците

При фалит на фирма ще се изплащат до 6 заплати на работниците
Близо 47 фирми са са получили през миналата година обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците. Снимка: bulgaria.indymedia.org
A A+ A++ A

До 6 работни заплати ще получават работниците, ако фирмата, в която работят, фалира. Това гласуваха на първо четене депутатите от социалната комисия, предаде econ.bg.


Държавният фонд за гарантиране на вземанията покрива по 3 начислени, но неизплатени работни заплати, всяка до 1000 лв. Намерението е да се гарантират до 1200 лв.


„С промяната целим да защитим интересите на работниците, когато има значително забавяне на процедурата по обявяване на фалит“, заяви  шефът на социалната комисия Корнелия Нинова, която е и вносител на законопроекта, пише в. „Стандарт“.


Стана ясно, че заради продължителните съдебни процедури периодът, през който работодателят трябва да е осъществявал дейност преди датата на неплатежоспособност, се удължава от 6 на 12 месеца, за да могат работниците да ползват обезщетения от фонда.

От Българската стопанска камара считат, че това носи риск от неправомерно отношение към работниците и увеличаване на забавените заплати.
От КНСБ се опасяват, че ако парите във фонда започнат да свършват, ще се върне осигурителната вноска от 0,1% за този риск, която беше премахната преди 2 г., за да се облекчи бизнесът в кризата.


В момента Фондът за гарантиране на вземанията на работниците разполага с 220 млн. лв. Парите са вложени в държавни ценни книжа и годишно носят по 11 млн. лв. През миналата година обезщетения от фонда са получили  485 работници от 47 фирми. Общата сума е 826 000 лв., което означава, че средният размер на полученото обезщетение е 1702 лв.


#Корнелия Нинова #КНСБ #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници