Махат опасни рекламни конструкции от центъра на столицата

Махат опасни рекламни конструкции от центъра на столицата
Повечето соцреклами са от 70-те години на миналия век. Снимка: www.cross.bg
A A+ A++ A

Старите реклами от времето на социализма ще бъдат премахнати, съобщи БНТ. Кампанията започна още през 2010 г. Рекламите ще се премахват със заповед на районните кметове, а глобата за неизпълнение на изискването е в размер на 500 лв.
В централната част на столицата са останали около 17 реклами, които по оценка на Столичния инспекторат са опасни и нямат реален собственик.


Все още стоят рекламните табели на „Модерен театър“, който отваря врати през 1908 г. Тук прожекции отдавна няма.


Повечето соцреклами са още от 70-те години и навяват спомени за отдавна затворени магазини, кафенета и сладкарници. От Столичния инспекторат до момента са премахнали 50 опасни конструкции, само през последните три години. Останалите са разположени върху фасадите на някои жилищни сгради и ще бъдат премахнати за сметка на живущите.


Според Иво Пенев началник сектор "Контрол на рекламната дейност"-Столичен инспекторат, на първо място се поставя живота и здравето на хората от евентуално самосрутване. На второ място той подчерта, че трябва да се отнесем по подобаващ начин към табели, които  имат историческа стойност за голяма част от хората в града.
От инспектората съобщиха още, че започва проверка на всички фасади на сгради, покрити с рекламни мрежи. Контролът се налага заради констатираните случаи, в които ремонтните дейности не се осъществяват, а скелетата се използват само за рекламиране.


При саниране на фасадите със заповед на главния архитект на общината се разрешава извършване на рекламна дейност за срока на строително-ремонтните работи, но за не повече от 1 година. Ако инспекторите установят, че заявеното саниране не е осъществено в рамките на 12 месеца или рекламните мрежи са поставени без разрешение, извършителят се наказва с глоба. Санкциите са от 3000 до 5000 лв. за физически лица и от 30 000 до 50 000 за юридически.


#опасни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници