Експерт: Повече от половината вагони на БДЖ са стари и опасни

Експерт: Повече от половината вагони на БДЖ са стари и опасни
A A+ A++ A

В железниците няма произшествие, при което да липсват поне 3 нарушения. Това каза проф. Симеон Ананиев, който е председател на Асоциацията българските железопътни превозвачи и преподавател във ВТУ пред БНР.

"Това е една стабилна и консервативна система, която разполага с правилници, но неспазването им води до тези инциденти".

Като една от важните предпоставки за произшествия той определи и състоянието на железопътния състав.

"Нашият е най-старият и негоден в целия ЕС. Има изисквания вагоните да бъдат с негорими облицовки, но при нас те не са с такива. Липсват автоматични системи за сигнализиране и отваряне на врати. Над 50% от подвижния състав в момента е опасен. Необходим е мониторинг на всяко едно превозно средство – на колко години е, какви материали има в него и отговаря ли на изискванията. По-добре е да спрем някой влак, отколкото да поставяме гражданите в опасност".

Той апелира, независимо от политическата обстановка и управление, да не се сменят хората в железниците и обясни, че е нужна дългосрочна програма за развитието им.

Експертът обясни, че работата в железниците е зле платена и с нисък обществен имидж, а това е предпоставка за ниско качество на предлаганата услуга.



#вагони #влакове #опасни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »