Газови доставки от Азербайджан ще намалят зависимостта ни от Русия

Газови доставки от Азербайджан ще намалят зависимостта ни от Русия
В създадения българо-гръцки консорциум „Интерконектор“, страната ни е представена с БЕХ. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Газова връзка през границата с Гърция, при прохода Маказа, ще осигури за България доставки от находището Шах Дениз в Азербайджан. По този начин ще намалим зависимостта си от Русия, заяви депутатът от левицата Димчо Михалевски, съобщи БГНЕС.

Михалевски определи проекта като стратегически и добави, че изграждането на интерконекторна газова връзка през ГКПП „Маказа“ е било обсъдено на срещата в Гърция преди два дни с управителя на регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис.

„Идеята е новият газопровод през Родопите да се свърже с този при Димитровград, а тогава и стартиралото газифициране на Кърджали добива истинска стойност“, подчерта Михалевски.

Евентуални доставки от Шах Дениз са възможни, след като азербайджанският газов консорциум Шах Дениз ІІ избра проекта за Трансадриатическия газопровод /ТАП/ за доставки към Европа, заобикалящи Русия и след като отпадна проектът за „Набуко-Запад“.

В създадения българо-гръцки консорциум „Интерконектор“, страната ни е представена с БЕХ, а Гърция – с държавната компания за пренос на природен газ ДЕПА в консорциум с италианската „Едисон“. За изграждането на 180-километровия газопровод ЕС осигури съфинансиране от 45 млн. евро.

#Шах Дениз #Шах Дениз ІІ #Димчо Михалевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници