Водещият индекс на лисабонската борса се срина с над 6%

Водещият индекс на лисабонската борса се срина с над 6%
Причината за срива се обяснява със слабите икономически данни от Китай и правителствената криза в Португалия. Снимка: Biz15.com
A A+ A++ A

Водещият индекс на Лисабонската фондова борса се срина с 6,2% до 5180,01 пункта след оставката на втори ключов министър в дясноцентристкото правителство, съобщи investor.bg. Премиерът Педро Пасуш Коелю предупреди за политическа нестабилност.

Под натиск са паднали и държавните облигации. Доходността на десетгодишните книжа нарасна до 7,9%, което е най-високото ниво от декември 2012 г. Във вторник тя беше все още в размер на 6,5%.

Според експерти настроението на европейските борси като цяло е мрачно. В началото на сесията в сряда и германският водещ индекс Dax губи 2,1% до 7737 пункта. Причината за срива се обяснява със слабите икономически данни от Китай и правителствената криза в Португалия.

Секторът на услугите в Китай се е разширил с по-нисък темп през юни, като активността в строителната индустрия спада, което е още един знак, че втората по големина икономика в света губи инерция.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng реагира също със съществен спад от 2,1% до 20,226 пункта.

#Hang Seng

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници