Пазарният дял на Windows 8 най-сетне задмина този на Windows Vista

Пазарният дял на Windows 8 най-сетне задмина този на Windows Vista
A A+ A++ A

Windows 8 продължава бавно, но стабилно да си пробива път на пазара, този път задминавайки Windows Vista с неговите 4,62% от компютрите. През юни Windows 8 заема 5,1% от пазара, като разликата с месец май е почти цял процент. Разбира се, новата версия на платформата е доста далече от Windows 7 и Windows XP - първата в момента заема 44,37% от пазара, а XP все още се използва от впечатляващите 37,17% от потребителите. За сравнение, през август миналата година Windows XP беше с 42,52% пазарен дял, но Windows 7, изглежда, е достигнал точка на насищане, тъй като от тогава до момента промяната на пазарното присъствие на тази версия на платформата е само в 2 процентни пункта.

Когато говорим за Apple, цифрите, разбира се, са доста по-различни и обикновено са едноцифрени. OS X в момента може да се похвали с общ пазарен дял от 7,2%. Най-новата версия на платформата - OS X 10.8 Mountain Lion заема 3,14% от общия дял на настолната платформа на Apple. За сравнение обаче през август 2012 г. този процент е бил 1,41.

При браузърите положението не е по-различно, въпреки че там разнообразието е малко по-голямо. Internet Explorer има 56,13% пазарен дял, а след него се нареждат Firefox и Chrome. Трябва да отбележим, че позицията на вторите два браузъра, макар и да бележат спадове и увеличения тук и там, не се е променила съществено от миналата година, докато Microsoft могат да се радват на непрекъснато увеличаващ се пазарен дял.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници