Вивиан Рединг: Комисията ще продължи да наблюдава събитията в България

Вивиан Рединг: Комисията ще продължи да наблюдава събитията в България
Вивиан Рединг
A A+ A++ A

Комисията ще продължи да наблюдава развитието на събитията в България и ако има правонарушения на европейското право и риск за нарушаване на европейските ценности, ще взема отношение и ще се намеся. Това каза комисар Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия, на дебата за ситуацията в България в Европейския парламент в Страсбург.

„Изявленията на комисията в дебата за Унгария показват това, че ЕК няма да се поколебае да прехвърли и в друга страна-членка надзора, който упражнява”, заяви Рединг. „Пледираме за стабилност, просперитет, консенсус в името на благото на тази държава. Тези два дебата показват колко е важно за Европейския съюз върховенството на закона. Бихме могли вече да си извадим поука от прилагането на инструментите. Остава да решим как да се справим с тревогите, с безпокойствията, които едно нарушение на човешките права създава. Право на европейските граждани е да бъдат защитени техните права и свободи навсякъде”, добави Вивиан Рединг. 

Евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Илияна Йотова каза: „Ще се разсеят много митове и легенди в пленарна зала. ПП ГЕРБ, заради която става този дебат, спечели най-много гласове, но не можа да състави правителство и изпадна в тежка изолация. Вместо конструктивна опозиция, те не ходят на работа. Съставено е законно правителство, което не се подкрепя от ПП „Атака”. Тя гласува против всякакви закони и решения. Правителството е само на един месец и трябва да му се даде време да докаже своята програма”.

Евродепутатът Светослав Малинов каза, че доверието в политическите партии е на рекордно ниско ниво. „Искам българските граждани да видят, че европейските партии и политици защитават своите принципи с по-голяма устойчивост, отколкото своите членове”.

Евродепутатът Маруся Любчева заяви: „Уважаваме волята на мнозинството, защото уважаваме демократичните принципи, но този дебат има нужда от повече истина. Правителството на ГЕРБ изведе хората на улицата поради катастрофалните резултати от неговото управление. Г-н Вебер определя, че Борисов трябва да бъде премиер на България. Нито една партия обаче не желае да говори с ГЕРБ. Народът поиска оставката на правителството на ГЕРБ след 3 и половина години управление”.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев отвърна: „Народът в България за щастие вас не ви иска и не гласува, за да има правителство на БСП и ДПС, което да се поддържа от „Атака”. Без поведението на „Атака” би ли имало правителство на Орешарски”, попита той.

Евродепутатът Маруся Любчева отговори, че българският народ се е произнесъл на изборите и има партии, които работят в парламента, с изключение на ГЕРБ, която унижава една национална институция. „ПП Атака не подкрепя правителство и всички знаят това много добре”, подчерта тя.

Евродепутатът Метин Казак добави: „Две години правителството на Бойко Борисов се ползваше с подкрепата на „Атака”. Тогава това нямаше значение за Европа – това не е ли двоен аршин? Двоен стандарт, г-н Вебер, е цял мандат да подкрепяте популизма на ГЕРБ, а сега да съдите едно правителство, което е само на един месец”.

Витаутас Лешкевичус от Полша заяви: „Не би било логично като представител на Съвета да взема отношение по различните мнения. Едно е ясно – събитията в България вълнуват всички и това ще предам на колегите в Съвета”.

След тези изказвания дебатът за ситуацията в България в Европейския парламент приключи.

(По агенция Фокус)

#ЕК #ЕП #България #ситуация #наблюдение #дебат #ГЕРБ #Атака #БСП #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници