Социалният министър: До края на годината ще осигурим работа на 2000 безработни млади

Социалният министър: До края на годината ще осигурим работа на 2000 безработни млади
Адемов обещава работа на 2000 безработни млади до края на годината. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„До края на годината има финансов ресурс да се осигури заетост на около 2000 безработни младежи.“

Това съобщи социалният министър Хасан Адемов на заседанието на парламентарната социална комисия във вторник, цитиран от бТВ.

Депутатите одобриха два законопроекта за насърчаване на заетостта, свързани с наемането на безработни млади хора. На обсъждането присъстваха и представители на работодателски и синдикални организации.

Единият законопроект е внесен от Сергей Станишев и група народни представители и предвижда осигуряване на първо работно място на безработни млади хора до 29-годишна възраст, завършващи средно или висше образование. Предлага се на работодателя да се предоставят средства за пенсионни и здравни осигуровки за период от 6 до 18 месеца. Работодателят се задължава да продължи договора с лицето за срок, не по-кратък от 12 месеца след изтичане на мярката.

Вторият законопроект е на Антон Кутев и други депутати. С него се предлага да се предоставят субсидии на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи на длъжности, съответстващи на придобитата от тях квалификация. Периодът на субсидията също ще е от 6 до 18 месеца.

С друга мярка се предвижда насърчаването на наемането на младежи до 29 години с основно и по-ниско образование и без квалификация за обучение на конкретно работно място под ръководството на наставник. Предвижда се субсидиране на заетостта на наетите лица за период до 12 месеца, както и на възнаграждението на наставника.

#Хасан Адемов #Сергей Станишев #Антон Кутев #безработни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници