Руска ракета се разпадна секунди след изстрелването от Байконур

Руска ракета се разпадна секунди след изстрелването от Байконур
Снимка: Spaceflight101 LIVE/twitter.com
A A+ A++ A

Руска ракета носител „Протон-М“, с която в орбита бяха изстреляни три навигационни сателита „Глонасс-М“, се разпадна във въздуха веднага след старта от космодрума Байконур. Отломките паднаха на земята недалеч от казахстанския космически комплекс, предаде ИТАР-ТАСС.

Ракетата беше изстреляна от площадка 81 на Байконур в 06:38 ч. московско време. 10-15 секунди след старта тя рязко се отклонила от траекторията на полета, започнала да се разпада във въздуха, паднала недалеч от площадката за изстрелване и експлодирала.

Причините за аварията се разследват, информира руската космическа агенция „Роскосмос“. Няма заплаха за околните селища в Казахстан и хората не се евакуират, защото най-близкото населено място се намира на 70 км, съобщиха източници от местните спасителни служби. В района действат екипи за химически контрол, но засега не са установени наднормени количества вредни вещества.

Източник от космическата индустрия оцени приблизителните загуби от падането на ракетата и трите космически апарата „Глонасс-М“ на 200 милиона долара, пояснява Дартснюз. 

При подобен инцидент през декември 2010 година „Протон“ не успя да изведе в орбита други три сателита „Глонасс“, които паднаха в Тихия океан. През април т.г. обаче Русия успешно изстреля космически апарат „Глонасс“ от космодрума Плесецк.

#Русия #ракета #взрив #авария #Байконур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници